Псоріаз - що це, симптоми, причини і лікування псоріазу

Дієта при псоріазі

Дієта при псоріазі

Для лікування і підтримки псоріазу в стані ремісії необхідно дотримувати певну дієту і знати, що дозволено їсти при цьому захворюванні, а що ні. В допомогу хворим існує спеціально розроблена медиками таблиця. У ній зібрані необхідні для пацієнта продукти харчування і вітаміни.

Симптоми псоріазу

Псоріаз – це захворювання, при якому на шкірі присутні опуклі червоні плями, покриті сріблясто-білими лусочками. Вони можуть зливатися в єдине утворення.

Хвороба супроводжується сверблячкою, мономорфной висипом. Освіти найчастіше виникають на шкірі голови, колінах, ліктях, в нижній ділянці спини. Зустрічається також псоріаз на нігтях, на зовнішній поверхні суглобів і статевих органах.

Принципи лікування

Псоріаз відноситься до невиліковних захворювань. Але існує безліч методів і ліків, які полегшують стан хворого. Для цього проводиться комплексна терапія:

  • медикаментозне лікування;
  • фізіотерапія (спільно з іншими формами лікування);
  • нетрадиційна медицина;
  • народні рецепти.

До терапії додають:

  • альтернативні способи (термальні джерела, ихтиотерапия, лікувальні грязі, прісна вода, масажі, плазмаферез);
  • фізіопроцедури (УФ-опромінення, ультразвук, лазер, хіміотерапія, кріотерапія, магнітотерапія, рентгенотерапія, електросон).

При цьому хворому показано дотримання спеціального режиму харчування і вживання дозволених продуктів.

Дієтотерапія при псоріазі

Правильне харчування сприяє відновленню функцій кишечника, знімає патологічну симптоматику, зміцнює імунітет і перешкоджає розвитку нових рецидивів. Ряд продуктів, які негативно впливають на стан шкірних покривів:

  1. Солоні та жирні страви, копченості. Вони погано впливають на функціонування шлунково-кишкового тракту, посилюють стан епідермісу.
  2. Горіхи. Це алергени. Хворим на псоріаз вживати їх не рекомендується.
  3. Цитрусові. Соки з цитрусових фруктів містять величезну кількість ефірних масел і негативно відбиваються на стані пацієнта.
  4. Спиртні напої. Вживання алкоголю призводить до активного порушення функції печінки.
  5. Шоколад і какао-містять продукти. Ці компоненти призводять до алергічних реакцій.

Основним принципом дієти при псоріазі вважається підтримання оптимального кислотно-лужного балансу. Процентне співвідношення продуктів у щоденному раціоні повинно бути:

  • 65-75% щелоче-утворюючих компонентів (рівень кислоти в ШКТ забезпечують картопля, м’ясопродукти, злаки, кисломолочні інгредієнти);
  • 25-35% кислотоутворюючих продуктів.

При псоріазі хворий повинен пити багато дистильованої води (фреші і соки). Щоденна порція не повинна бути менше 7-10 склянок на день.

Правила харчування при псоріазі

Корисним продуктом при псоріазі є рослинні масла з вмістом поліненасиченими кислотами. Вони надають протиалергічні та протизапальні впливу на організм.

Щоб підтримати нормальну роботу печінки в раціон включають продукти з високим вмістом клітковини, яка сприяє регулярного та повноцінного випорожненню кишечника, забезпечує нормальний баланс мінералів і обмін речовин. Тому при псоріазі рекомендовано вживати салати, заправлені рослинною олією, вівсянку і гречану кашу, вінегрет, сир і тверді сири, яловичу печінку. При псоріазі особливо важливі вітаміни А, Д і групи В.

Увага! Головним продуктом харчування при псоріазі є буряк. До її складу входять вітаміни групи В, цинк, марганець, органічний натрій, магній, йод, залізо, провітамін А.

Голодування при псоріазі

Крім правильного харчування при псоріазі необхідно періодично робити очищення організму. На тиждень рекомендовано утримуватися від їжі 20-30 годин. Можна виділити один день і протягом його нічого не пити, крім води, і не є.

Після першого голодування з ранку рекомендується вжити буряковий салат з додаванням капусти, моркви і випити монастирського чаю. А потім знову повернутися до повсякденного дієті за розкладом.

Принципи харчування в період ремісії

Правильно харчуватися потрібно не тільки під час загострення, але і в період ремісії захворювання. При безсимптомному перебігу псоріазу бажано дотримуватися важливих правил режиму:

  1. Виключити з раціону копченості, солоні та гострі страви. Така їжа порушує процес всмоктування поживних речовин в ШЛУНКОВО-кишкового тракту і призводить до загострення псоріазу. Також заборонено їсти цитрусові, кукурудзу і кукурудзяні вироби, пити пиво та алкогольні напої.
  2. Обмежити застосування консервації. Обмеження стосуються солодощів, борошняних продуктів, маринадів, смаженої їжі, шоколаду та кави. У невеликій кількості можна їсти картоплю.
  3. Білкових компонентів має бути в добовому раціоні не менше 100 р. Щоденне меню варто урізноманітнити сиром та іншими кисломолочними продуктами.

Незамінними при псоріазі залишаються овочі. З них найбільш корисні морква, буряк, квасоля, свіжі огірки, різні види салатів, коренеплоди.

Псоріаз – це одна з найпоширеніших і невиліковних хвороб. Тому при терапії рекомендується дотримуватися всі рекомендації лікаря.